KRKONOŠE SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO STŘEDNÍ MORAVA JIŽNÍ MORAVA VYSOČINA VÝCHODNÍ ČECHY ČESKÝ RÁJ ČESKÝ SEVER SEVEROZÁPADNÍ ČECHY ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ PLZEŇSKO ŠUMAVA JIŽNÍ ČECHY PRAHA OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
HRADECKO
  Dopravní přístupnost
Informační centra
Města a obce
Osobnosti a rodáci
Přírodní zajímavosti
Destinační management
 
Příroda a její ochrana
  Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
 
Kultura, zábava, sport
  Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Katalog KUDY Z NUDY
Aktivní dovolená
 
Památky a zajímavosti
  Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
 
Turistika a volný čas
  Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
 
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Lázeňská procedura
Přírodní léčivé zdroje
 
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
 
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
 
Království perníku

Tělovýchovná jednota a sport [ Sportovní oddíl nebo klub ]

HISTORIE:

Tělovýchovná jednota patří již řadu let k největším a nejlepším společenským organizacím v obci. Záslužná je práce zejména s mládeží, kde dosahuje dlouhodobě velmi dobré výsledky. Celkem má dnes TJ 489 členů, kteří sportují v osmi odborech: turistika, stolní tenis, volejbal, fotbal, zápas, šachy, ASPV. Do pravidelných soutěží je zapojeno 5 oddílů , které trénuje 16 trenérů a cvičitelů.

Tělovýchova a sport mají v obci dlouholetou tradici. První pokusy o založení organizované tělovýchovy se objevily již před první světovou válkou, ale vážněji se začalo s přípravami na založení Tělocvičné jednoty Sokol až po návratu mladých pokrokových nadšenců z války. Za pomoci funkcionářů Sokolské jednoty v Uh. Brodě byla dne 27. března založena pobočka Sokol v Nivnici. Tím začala slavná tradice organizované tělovýchovy v Nivnici. Ihned po zahájení se začalo cvičit, zpívat, hrálo se divadlo a pořádaly se besídky a akademie a již v srpnu 1920 se uskutečnilo první veřejné cvičení, které skončilo velkým úspěchem. Postupně se zlepšovala i materiální stránka nové jednoty. Rozšířila se členská základna když počátkem roku 1923 už měla jednota 65 mužů, 6 žen, 15 dorostenců a 30 žáků. V roce 1924 byl zakoupen pozemek na Podohradí, kde bylo vybudováno nové sokolské cvičiště (dnes stojí sportovní hala) .


Bohatá tělovýchovná a kulturní čnnost pokračovala jak v Tělocvičné jednotě Sokol, tak i Orel až do okupace v roce 1939. Po skončení druhé světové války byla v roce 1945 obnovena činnost v obou jednotách. Konala se veřejná cvičení nejen v obci, ale i v okolních jednotách a plně se rozvinula také společensko-kulturní činnost v obou jednot. V roce 1948 došlo také v naší obci ke sjednocení tělovýchovy a tím se značně rozšířila členská základna především u mládeže. Byly zakládány nové sportovní oddíly a od roku 1956, kdy se se do hlavního výboru jednoty dostala řada mladých funkcionářů dochází k výraznému zlepšování materiálních podmínek pro rozvoj tělovýchovy a sportu v obci.

Nejdříve bylo přikročeno k vybudování nového travnatého hřiště pro kopanou se záměrem vybudování celého budoucího sportovního areálu v této lokalitě. S velkým nadšením se zde v roce 1959 postavily nové kabiny. Stálým a největším problémem bylo, že v zimě nebylo kde cvičit a trénovat. Stará tělocvična při dolní škole byla již zcela nevyhovující pro tak širokou činnost rozšířené tělovýchovné aktivity v obci. Po několikaletém úsilí výboru TJ a za účinné pomoci JZD a národního výboru, podpory okresního a ústředního výboru Českého svazu tělesné výchovy nabyly představy a záměry na vybudování nové sportovní haly konkrétní podobu. V listopadu 1968 navštěvuje obec delegace předsednictva ústředního výboru tělovýchvy a po jednání bylo definitivně rozhodnuto, aby v jubilejním roce 1969, na který připadly oslavy 50 let organizované tělovýchovy v obci, byla zahájena výstavba. Celá stavba byla zajištěna svépomocí , za účinné pomoci místního JZD.

Výstavba se od samého počátku setkala s velkým zájmem všech složek v obci a široké občanské veřejnosti. Slavnostní otevření sportovní haly se uskutečnilo 7.5.1972 za účasti řady hostů a bylo svátkem pro celou obec o čemž svědčila obrovská účast občanů. Oslavy vyzněly v ocenění práce místních sportovců a všech, kteří se o dokončení tohoto velkého díla přičinili. Otevřením nového sportovního stánku se vytvořily dobré podmínky pro další rozvoj tělovýchovy a sportu v obci.Cíl který jsme si při budování haly daly se uskutečnil a nové prostory se zaplnily zdravou a tělesně zdatnou mládeží. Cvičenci a sportovci z naši obce dosahují velmi dobrých výsledků při cvičení i v mistrovských soutěžích.V dalších letech se nový sportovní areál dále rozvíjel, byla provedena přístavba sálu pro stolní tenis, kde má oddíl velmi pěknou hernu s pěti stoly. V roce 1974 byla zahájena výstavba nového volejbalového stánku, který byl dokončen v květnu 1975. Byly vybudovány dva antukové kurty ,rozhlasová kabina,místnost pro inventář a ochozy se sedadly pro diváky. V dalších letech byla postavena za sportovní halou nová ubytovna pro sportovce včetně nových kabin a sociálního zařízení pro oddíl kopané a odbíjené. V současné době se v areálu dokončují nové kurty pro tenis.


JEDNOTLIVÉ ODDÍLY a ODBORY v OBCI:

kopaná, odbíjená, střelba, stolní tenis, zápas, šachy, Asociace sport pro všechny

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.nivnice.cz

AKTUALIZACE: Tomáš Kuča org. 56, 21.10.2004 v 14:32 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
Regiony a oblasti ČR
  Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR
 
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík oblasti
Databanka akcí
 
ZPRÁVY A AKTUALITY
  Tiskové zprávy
 
Služby pro turisty
  Informační centra
Průvodcovské služby
Tlumočníci a překladatelé
Bankovní služby
Turistický produkt
 
Kalendář akcí oblasti
  Akce pro děti
Kino, divadlo, výstavy
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Kalendář kongresů, konferencí
Kalendář veletrhů a výstav
 
Folklor a tradice
  Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
 
KLUB ČESKYCH TURISTŮ
  Krajská oblast KČT
Odbor KČT
Turistické odznaky a známky
 
Regionální rozvoj
  Regiony a sdružení
Investiční příležitosti
Průmyslové zóny
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba